Menopoz Nedir? Tedavi edilmeli midir?
Menopoz yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesidir. Biyolojik ve doğal bir süreçtir. Net olarak tanı koyabilmek için en az 12 ay adet görülmemesi gerekir. Ortalama menopoz yaşı 48 ‘tir .
Menopoz döneminde yumurta yapma fonksiyonunun olmaması ile doğurganlık biter. Kişinin vücudundaki östrojen düzeyinin azalmasına bağlı sıcak basması,terleme, vajinal kuruluk ve enerji düşüklüğü gibi fiziksel belirtilerin ile duygusal durumu etkileyen uykusuzluk, sinirlilik, cinsel isteksizlik gibi belirtiler görülür.
Menopoz doğal süreç gibi görülsede bu dönemde östrojen ekiskliğine bağlı oluşan belirtiler ve östrojenin koruyucu etkisi ortadan kalktığı için uzun dönemde karşımıza çıkan kemik erimesi, kalp damar sağlığı hastalıkları,idrar yolu hastalıkları ve ciltte yaşlanma belirtileri kadın sağlığı açısından önemlidir.
Toplumda yaşam süresinin uzadığı düşünülürse kadınların menopoz dönemindeki süreleri artmaktadır. Menopoz belirtileri değişkenlik gösterdiği gibi kadınların ihtiyaçlarıda değişkenlik gösterir o yüzden standart bir menopoz tedavisinden bahsedilemez. Tedavi kişiye özel olarak değerlendirilmelidir.
Menopoz döneminde yaşın ileri olması ile birlikte artan malignite görülme sıklığı nedeni ile yakın takip edilmelidir. Ayrıca semptomlarınıza ve taleplerinize yönelik eksik olan hormonun yerine konması amacıyla risk değerlendirlmesi yapılıp tedavi planlanabilir.
Hormon replasman tedavisini sorunuz ve düzenli koltrollerinizi yaptırınız.