Gebelikte Tetanoz Aşısı
Tetanoz aşısı toksoid bir aşıdır, canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı gebelikte güvenle yapılabilir.
Tetanoz aşısı olan annede oluşan antikorlar bebeğe geçerek yenidoğan tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Yenidoğan tetanozu bebek kordonunun steril ve hijyenik olmayan koşullarda kesilmesi sonucu gelişebilir(hastane dışında özellikle evde yapılan doğumlarda ) , ölümcül seyredebilir.
Tetanoz aşısı gebelikte her dönemde yapılabilir fakat genellikle 20.haftadan sonra önerilir.Aşı çocukluk çağı zorunlu aşı takviminde de bulunmaktadır ve en son 13 yaşında uygulanmaktadır. Tetanoz aşıları tam yapılmışsa ve son aşının üstünden 10 yıldan az süre geçmişse gebelik sırasında yapılmasına gerek yoktur.Aşılar tam değilse ya da üstünden 10 seneden fazla süre geçmişse gebelikte 20. haftadan sonra 1 ay arayla toplam iki kez aşı yapılabilir. Aşılar doğumdan 2 hafta önce tamamlanmalıdır.Aşı durumu net bilinmiyorsa ya da yakın zamanda olduğu düşünülüyorsa 20. haftadan sonra tek doz yapılabilir.
Gebelik döneminde yapılan tetanoz aşısının yan etkileri ile normal bir zamanda yapılan tetanoz aşısının yan etkileri aynıdır. Aşı yapılan bölgede kızarıklık, ağrı,sertlik, hafif ateş yan etki olarak sayılabilir. Aşı yapılan kolun sabit tutulmaması hareketli olması ağrı sertlik gibi yan etkiyi azaltacaktır. Şikayetler 2-3 gün içinde gerileyecektir.