Gebelikte Güneşlenebilir miyiz?
Güneş ışığı içerdiği ultraviyole ışınları sayesinde normalde aktif olmayan D vitamininin cilt altı yağ dokusunda aktifleşmesini sağlar. Böylece bağırsaklardan kalsiyum emilimi artarak, bebeğin ve annenin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar. O yüzden günde 2 kere çıplak tene en az 15 dakika güneşlenmek önemlidir. Kalsiyum ihtiyacı besinlerle sağlanmış olur, kemik sağlığı korunmuş olur.
Ancak gebelikte güneşlenme esnasında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Aşırı sıcak durumlarda uzun süre kalmak dehidratasyona sebep olarak annenin ve bebeğin susuz kalmasına sebep olur. Tansiyon düşüklüğü bayılma görülebilir. Dehidratasyon aynı zamanda erken doğum riski ve düşük riskini arttırabilir. Güneşlenirken süreye dikkat etmek ve bol su tüketmek o yüzden çok önemlidir.
Ayrıca gebelikte estrojen ve progesteron hormonlarının etkisi ile yüzde lekeler oluşabilir(gebelik maskesi ) . Bu lekelerin yoğunluğu ve derinliği güneş ışınlarına maruziyet ile artar. Güneşlenirken geniş şapkalar takmak ve yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmak önemlidir.