Gebelik
Gebeliğin Tanısı Nasıl Belirlenir?
Gebeliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir. Anne adayının, beklenen adet tarihinin 10 gün geçmesi halinde yapılan kan veya idrar tahlilinin sonucuna göre gebelik tanısı belirlenir.
Gebelikte Beslenme
Anne karnında beslenme plasenta ve göbek kordonu ile gerçekleşir. Anne karnında olan bebeğin tek beslenme kaynağı annesidir. Hamilelikte beslenme, bebeğin gelişimi ve anne adayının gereksinimlerini karşılayabilecek tek şeydir. Anne adayları bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmelidir.
Günde;
– 1 yumurta
– 2 ceviz
– 2 badem
– Tercih ettiğiniz bir öğünde et, tavuk ya da balıktan biri tüketilmelidir.
– Bir kase yoğurt ya da 1 bardak süt.
– Salam, sosis ve sucuk gibi gıdalar pişirmeden tüketilmemelidir.
– Günde 1 bardak çay ve kahve tüketilebilir.
– Ihlamur haricinde bitki çayları tüketilmemelidir.
– Yıkanmamış meyve ve sebzeler tüketilmemelidir, hijyene dikkat edilmelidir.
Gebelikte Sigara ve Alkol Tüketimi
Sigara kullanımı gebelikte kesinlikle sakıncalıdır, yaşamsal sorunlara sebep olabilir. Alkol tüketiminde ise doktora danışılarak ilerlenmelidir.
Gebelikte Saç Boyama
Gebelikte saç boyaması yasak değildir sadece ombre, sombre vb. açıcı kullanılarak yapılan işlemler yasaktır.
Gebelikte Tetanoz Aşısı
Anne adayı son 5 yıl içerisinde aşı olmadıysa 20. haftadan sonra 1 veya 2 doz şeklinde, genel sağlık adına aşı yaptırmasında sakınca yoktur.
Gebelikte Yapılan Testler ve Tahliller
Hamileliğin başlangıcından sonuna kadar farklı test ve tahliller yapılmaktadır. Bazı tahliller ve testlerin gebeliğin belirli haftasında yapılması gerekmektedir ve testlerin zamanında yapılması çok önemlidir. Gebelikte yapılan testlerin bir kısmı her gebede rutin olarak yapılır, bir kısım testler de bazı gebelerde belirli durumlar oluştuğunda istenir. Gebelik ilk düşünüldüğünde veya bebeğin ilk kalp atışları duyulduğunda annenin genel sağlık testleri istenir.
- 11-18 hafta arası bebeğin tarama testleri yapılır. (ikili, dörtlü, yurtdışı kanı)
- 20-24 hafta arası detaylı ultrason
- 24-26 hafta arası şeker yüklemesi
- 28 haftada (eşler arasında var ise) kan uyuşmazlığı testi
- 34. hafta ve devamında annenin kasılması ve bebeğin kalp atışının izlendiği NST başlar.
Gebelikte Spor
Anne adayı gebelikten önce spor yapıyor ise gebelikte de spor yapmasında sakınca yoktur. Yüzme ve yürüyüş gebelikte önerilen egzersizlerdir.
Gebelikte Lazer Tedavisi
Gebelikte lazer önerilmez
Gebelikte Yolculuk
Gebeliğin ilk 14 haftası yolculuk önerilmez
Sezeryan Doğum
Hekim tarafından spinal veya genel anestezi altında yapılan cerrahi işlemdir. Sezeryan kararı verirken bebeğin ve annenin sağlığı göz önüne alınarak karar verilir.
Normal Doğum
Bebeğin vajinal yoldan dünyaya gelmesinde doğumhane şartlarında annenin aktif eylemin başlaması ile bazen 40. haftanın dolması ile başlayan doğal bir eylemdir. Konforlu bir doğum için epidural tercih edilebilir.
Gebelikte Tetanoz Aşısı
Tetanoz aşısı toksoid bir aşıdır, canlı mikroorganizma içermediğinden dolayı gebelikte güvenle yapılabilir.
Tetanoz aşısı olan annede oluşan antikorlar bebeğe geçerek yenidoğan tetanoz hastalığına karşı koruma sağlar. Yenidoğan tetanozu bebek kordonunun steril ve hijyenik olmayan koşullarda kesilmesi sonucu gelişebilir(hastane dışında özellikle evde yapılan doğumlarda ) , ölümcül seyredebilir.
Tetanoz aşısı gebelikte her dönemde yapılabilir fakat genellikle 20.haftadan sonra önerilir.Aşı çocukluk çağı zorunlu aşı takviminde de bulunmaktadır ve en son 13 yaşında uygulanmaktadır. Tetanoz aşıları tam yapılmışsa ve son aşının üstünden 10 yıldan az süre geçmişse gebelik sırasında yapılmasına gerek yoktur.Aşılar tam değilse ya da üstünden 10 seneden fazla süre geçmişse gebelikte 20. haftadan sonra 1 ay arayla toplam iki kez aşı yapılabilir. Aşılar doğumdan 2 hafta önce tamamlanmalıdır.Aşı durumu net bilinmiyorsa ya da yakın zamanda olduğu düşünülüyorsa 20. haftadan sonra tek doz yapılabilir.
Gebelik döneminde yapılan tetanoz aşısının yan etkileri ile normal bir zamanda yapılan tetanoz aşısının yan etkileri aynıdır. Aşı yapılan bölgede kızarıklık, ağrı,sertlik, hafif ateş yan etki olarak sayılabilir. Aşı yapılan kolun sabit tutulmaması hareketli olması ağrı sertlik gibi yan etkiyi azaltacaktır. Şikayetler 2-3 gün içinde gerileyecektir.
Gebelikte Seyahat
Gebelik sırasında seyahat etmek ek bir risk faktörü yoksa tabii ki yapılabilir, ancak gebelik haftasına , seyahat şekline süresine ve rotaya göre önlemler değişebilir.
Yolculuk için en güvenilir dönem 14-32. gebelik haftalarıdır. İlk haftalar düşük riski vajinal kanama , bulantı kusma açısından , son haftalar erken doğum riski,tansiyon yükselmesi ve pıhtılaşma açısından risk teşkil edebilir.Bu yüzden acil olmayan durumlarda bu dönemlere dikkat edilmesi önemlidir.
Kara taşıtı ile yolculuklarda özel araç tercih edilmesi , sık mola verilmesi ve molalarda yürüyüş yapılması önemlidir. Mesafenin uzaması durumu tabii ki riskinizi arttıracaktır.
Hava yolları ile seyahatte hava yolları şirketi kurallarına uygun şekilde seyahat edebilirsiniz. Sürenin uzaması durumunda korıdorda yürüyüş yapılabilir anacak dengeye dikkat etmek gerekir. En önemli risk tromboz durumudur uzun süreli hareketsiz kalmak riskinizi arttırır ve uzun süreli oturur durumda kalmak rahatsız edici olabilir.
Deniz yolu ile seyahatlerde daha belirgin olmak üzere özellikle ilk 14 hafta yolculuklarında bulantı kusma artışları risk teşkil edebilir.
Tüm yolculuklarda beslenme ve su ihtiyacı iyi sağlanmalıdır. Gidilecek rotanın hava koşullarına göre dehidrate kalmamaya dikkat edilmelidir.Ayrıca gebelikte rahmin baskısından dolayı sık tuvalet ihtiyacı olabilir,zamanında bekletilmeden uygun koşullarda giderilmelidir.
Tabii ki en önemlisi yolculuk öncesi ve sonrası doktor kontrolünü ihmal etmemektir. Risk kategorisindeki gebelerin şehir değiştirmeleri önerilmez.
Gebelikte Şeker Yükleme Testi
Gebelik diyabeti gebelik öncesinde diyabet hastalığı olmayan kişilerde gebelik sırasında hormonların etkisi ile kan şekeri yükselmesi ile karşımıza çıkan bir durumdur. Ailede diyabet olmasına bakılmaksızın, kişinin kilosuna bakılmaksızın her gebede olabilir. Saptanmaması durumunda bebekte çok önemli sonuçlar doğurabileceği gibi tesbit edilmesi durumunda diyet ve tedavi ile sorunsuz atlatılabilir.
O yüzden;Gebelikte şeker yükleme testi yaptırmalı mıyım ? sorusunun cevabı evettir.
Gebeliğin 24-26. haftaları arasında doktorunuzun önereceği dozda şeker yükleme testi yapılarak gebelik diyabeti olup olmadığı netleştirimelidir.
Tespit edilmeyen ya da tedavi edilmeyen gebelik diyabeti ;
-bebekte sağlıksız bir irileşmeye neden olarak doğumda travma riskini arttırır.
-doğumsal kalp hastalıkları ve bazı anomalilerin görülme sıklığını arttırır.
-düşük riski, erken doğum riski, anne karnında ani ölüm riskini arttırır.
-doğum sonrası akciğer gelişimi geç olacağı için solunum güçlüğü ve yoğun bakım ihtiyacı artabilir.
-doğum sonrası hipoglisemi, hipokalsemi gibi durumlar daha sık görülür.
Gebelikte Elde Karıncalanma Hissi Uyuşukluk Neden Olur?
Gebelikte ellerde bileklerde uyuşma , güçsüzlük, ağrı sık olarak karşımıza çıkan bir bulgudur.Sebebi genelde karpal tünel sendromudur. El bileğindeki karpal tünel denilen kanalda basınç artışı olması ve sinirin sıkışması durumudur. Gebelikte artan sıvı ve ödemden dolayı olur . Ortalama %25 oranında görülür. Fazla kilosu olanlar, şeker hastalığı,troid hastalığı ve damarsal hastalığı bulunanlar ile ellerini çok sık ve yoğun işlerde kullananlarda sık rastlanır.
Geceleri uykudan uyandıran uyuşma ve ağrı görülebilir. Elini sallama ihtiyacı duyulur ve sonrasında rahatlama görülür. Basit işleri bile yapmakta zorluk yaşanabilir.
Tanı koymak için EMG ile sinir bulgusunun gösterilmesi gereksede tedavi için semptomun olması yeterlidir.
Tedavisinde öncelikle sinir sıkışmasına sebep olacak hareketlerden kaçınılmalıdır. El bileği düz tutulmalı aşağı yukarı germe hareketlerine sebep olacak işlerden uzak durulmalıdır. Gece uyurken el bileği üzerine yatılmamalı hatta bileğin düz tutulması için atel kullanılması tercih edilebilir. Fizik tedavi uygulamalarından ciddi fayda görülür. Doğum sonrası zamanla %90 oranında düzelme sağlanır.
Gebelikte Güneş Koruyucu Kullanalım mı?
Güneş ışığı içerdiği ultraviyole ışınları sayesinde cilt altı yağ dokusunda D vitamininin aktifleşmesini sağlar. D vitamini bağırsaklardan kalsiyum emilimini arttırarak, bebeğin ve annenin artan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar.
Ancak gebelikte , hormonların etkisi ile güneş lekelerinin arttığı, gebeliğin son aylarında alın, burun ,yanak ve dudak üstünde ortaya çıkan kırmızılığın ( gebelik maskesi) belirginleştiği bilinmektedir. Gebelik maskesi cilt tonunda pigmentasyonun artması durumudur. Çok sık görülür ve güneş ışığı maruziyeti ile arttığı gösterimiştir.
O yüzden faydalıda olsa güneş ışığı maruziyetinde büyük şapkalar ve yüksek koruma faktörlü kremler kullanmak önemlidir.Gebelik için uygun özel üretilmiş kremler bulunmaktadır .
Gebelikte Güneşlenebilir miyiz?
Güneş ışığı içerdiği ultraviyole ışınları sayesinde normalde aktif olmayan D vitamininin cilt altı yağ dokusunda aktifleşmesini sağlar. Böylece bağırsaklardan kalsiyum emilimi artarak, bebeğin ve annenin kalsiyum ihtiyacının karşılanmasını sağlar. O yüzden günde 2 kere çıplak tene en az 15 dakika güneşlenmek önemlidir. Kalsiyum ihtiyacı besinlerle sağlanmış olur, kemik sağlığı korunmuş olur.
Ancak gebelikte güneşlenme esnasında dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Aşırı sıcak durumlarda uzun süre kalmak dehidratasyona sebep olarak annenin ve bebeğin susuz kalmasına sebep olur. Tansiyon düşüklüğü bayılma görülebilir. Dehidratasyon aynı zamanda erken doğum riski ve düşük riskini arttırabilir. Güneşlenirken süreye dikkat etmek ve bol su tüketmek o yüzden çok önemlidir.
Ayrıca gebelikte estrojen ve progesteron hormonlarının etkisi ile yüzde lekeler oluşabilir(gebelik maskesi ) . Bu lekelerin yoğunluğu ve derinliği güneş ışınlarına maruziyet ile artar. Güneşlenirken geniş şapkalar takmak ve yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmak önemlidir .
Gebelikte Yüzebilir miyim?
Yüzme gebelikte en çok önerilen sporlardan biridir. Tüm kas gruplarını birlikte çalıştırdığı için faydası çok ve yer çekimi maruziyeti olmayacağı için zorlayıcı etkisi yoktur zararı azdır.
Ancak enfeksiyona karşı dikkatli olmak gerekir. Nadirde olsa koryoamniyonit gelişebileceği unutulmamalıdır.
Havuz yerine deniz tercih edilmesi daha uygun olur. Havuzlarda denetimin düzgün yapıldığından emin olunmalıdır. Ege denizi ve Akdenizin Marmara denizine oranla tercih edilmesi daha doğru olur. Yüzme sonrası hemen duş alınmalı ve ıslak mayo ile durulmamalıdır.
Dış Gebelikten Korkulur mu?
Dış gebelik döllenmiş yumurtanın rahmin dışında yerleşmesi durumudur. (ektopik gebelik ) Rahmin dışında sağlıklı bir gebelik gelişemeyeceği için hayati tehlike oluşturabilen tehlikeli bir durumdur. Evet erken tanı koyulamazsa dış gebelikten korkulmalıdır. O yüzden gebelik tespit edildiğinde rahmin içinde olduğunu kontrol edilmesi için erken doktor kontrolü önemlidir.
Dış gebelik en sık tüplerde gerçekleşir. Sağlıklı bir tubal yapıya sahip olmamak dış gebelik riskini arttıran en önemli sebeptir. Sigara kullanmak, RIA(spiral) kullanmak, yoğun enfeksiyon geçirmak, daha önce tubal cerrahi ya da endometriozis cerrahisi geçirmek, daha önce dış gebelik geçirmek tubal hasarın artmasına sebep olan durumlardır.
Dış gebelik önlenemez ancak yukarıda saydığımız risk faktörleri ile azaltılabilir.
Belirtileri normal gebelik belirtileri ile (adet gecikmesi, meme hassasiyeti) aynı olduğundan erken dönemde doktor kontrolü önemlidir . Ancak doktor kontrolü ile dışlanabilir.